Osallistu Lapinlahden Lähteellä -hankkeessa valjastettiin Lapinlahden vanha ja arvokas mieleisairaalarakennus uuteen käyttöön mielen hyvinvoinnin keskukseksi. Toimintaa tukemaan luotiin toimijoiden tarpeisiin erilaisia hyvinvointia tukevia työpajoja ja menetelmiä positiivisen psykologian lähtökohdista. Hankkeen keskeinen tulos on hyvinvointikonsepti
Opas Lapinlahden Lähteellä – hyvinvoivan yhteisön rakentaminen
Julkaisu jota parhaillaan luet, on opas-tyyppinen tiivistelmä Lapinlahden Lähteen hyvinvointitiimin muotoilemasta konseptista. Julkaistu sisältää hankkeessa kehitettyjä ohjeita, joilla hyvinvointia voidaan rakentaa, kehittää ja säännöllisesti arvioida. Julkaisu on suunnattu kaikille mielen hyvinvointia rakentaville yhteisöille, järjestöille ja hankkeille.
Hyvinvoinnin muodonmuutos – Lapinlahden Lähteellä luotu hyvinvointikonsepti
Julkaisu sisältää artikkeleita hyvinvointikonseptista, sen kehittämisestä, työkaluista ja menetelmistä. Se on suunnattu vastaavaa toimintaa kehittäville yhteisöille. Ladattavissa osoitteessa http://metropolia.fi/julkaisut
Hankkeessa kehitetyt työpajat ja menetelmät
Hankkeessa kehitettiin uusia yksilöiden, ryhmien ja yhteisöjen hyvinvointia tukevia menetelmiä:
- Arvopaja: Lapinlahden Lähteellä kehitetty työpaja, jossa osallistujat hiljenevät tarkastelemaan omia arvojaan, toimintaansa ja työskentely-ympäristöään.
- Hyvinvoinnin katsastukset: yhteisöllisyyttä rakentava työpajasarja, jossa tutkitaan positiivisen vuorovaikutuksen toteuttamista omassa arjessa.
- Vahvuustutka: VIA-vahvuuskyselylle rakentuva työpaja, jossa osallistujat valitsevat vahvuuden jota tutkivat ja jonka käyttöä harjoittelevat toimintansa arjessa.
- Tienviitat yhteistoiminnan polulle –työpaja: fasilitoitu kahden tai useamman työpajan sarja, jossa tutkitaan yhteisiä tarinoita, yhteistoiminnan tilaa, tavoitteita ja rakennetaan tiekarttaa eteenpäin.
- Reflektiivinen yksilötuki: Hyvinvointia tukeva toiminta rakennetaan portaittain, yksilöstä ryhmään ja ryhmästä yhteisöön. Kehää on syytä välillä kulkea myös toiseen suuntaan, tukea ja tutkia henkilötasolla tekemisen merkityksellisyyttä.
- Joukkoistetut karttapohjaiset kyselyt: Positiivisen psykologian lähtökohdista rakennettava kysely, joka vahvistaa vastaajan hyvinvoinnin kokemusta. Joukkoistaminen edellyttää applikaation, joka Lapinlahden Lähteen hankkeessa saatiin ostopalveluna käyttöön. Kyselyn laatimisen periaatteita voidaan jakaa ja opettaa.
- LLinder: Prototyyppi työn ja tekijän kohtauttavasta mobiiliapplikaatiosta Lapinlahden Lähteen tehtäväkuvauksiin. Toteuttajina Metropolian opiskelijoita.
Työpajoja, niihin liittyviä luentoja tai koulutusta työpajojen ohjaamiseen voit tiedustella kehittäjätiimin jäseniltä (etunimi.sukunimi@metropolia.fi). Tiimin jäsenet ovat kuvassa vasemmalta oikealle:
- Leena Unkari-Virtanen, MuT, TO, lehtori, tutkintovastaava, musiikki.
- Raili Honkanen-Korhonen, musiikkipedagogi, lehtori, musiikki.
- Jari Pihlava, TM, psykoterapeutti, toimintaterapian lehtori.
- Päivi Eskelinen-Roos, KM, lehtori, sosiaaliala.
- Eeva Tawast, PsM, psykologian lehtori, sosiaaliala.
- Kirsi Paaso, hankeassistentti (vuoteen 2016 asti).
Osallistu Lapinlahden Lähteellä oli ESR-rahoitteinen hanke vuosina 2015-2017. Hanke jatkoi Pro Lapinlahti mielenterveysseuran työtä sairaalarakennuksen säilyttämisessä. Hankkeessa oli kolme osatoteuttajaa:
- Suomen Mielenterveysseura ry, joka oli hankkeen päätoteuttaja. Seura vastasi hankkeen kolmen työpajan jatkuvasta toiminnasta: kahvila-työpajasta, tapahtuma-työpajasta ja osin rakennuksen korjaamisesta remontti-työpajasta.
- Metropolia Ammattikorkeakoulun asiantuntijatiimi vastasi hankkeen keskeisestä tuotoksesta, hyvinvoinvointikonseptista. Tiimi seurasi toimintaa, keräsi tutkimuksellista tausta-aineistoa konseptointiin ja kehitti hyvinvointityöpajoja ja osallistavaa hyvinvointitoimintaa hankkeen toimijoille konseptin muotoilua varten.
- Alvi ry, jonka kuntoutujia työskenteli erilaisissa taustatehtävissä Lapinlahden Lähteellä.